Naj vam denar ne uhaja skozi stara okna 💸🏘

V času, ko se cene energentov vrtoglavo višajo, se nas je veliko najbrž vprašalo, kaj lahko storimo, da zmanjšamo račune za elektriko. Menjava oken je ena izmed možnih rešitev. Spoznajte nekaj dejavnikov pri izbiri energetsko učinkovitih oken.

Okna niso le okras hiše ali bloka, temveč nam nudijo zaščito pred zunanjimi vplivi, pa tudi udobje, saj naravna svetloba vpliva na naše počutje, motivacijo in storilnost. Kako torej izbrati kakovostna okna, ki bodo zagotavljala najbolj optimalno bivanje?


Pomemben dejavnik pri izbiri oken je steklo, saj zajema do 75 % površine oken in tako vpliva na lastnosti okna; določa toplotno in zvočno izolativnost ter stopnjo protivlomne zaščite. Vrsta in debelina stekla, tanki emisijski nanosi na steklih in vmesni distančniki iz umetnih mas so tisti dejavniki, ki zagotavljajo prihranek pri porabi energije. Ne nazadnje pa morajo biti okna tudi uporabniku prijazna in preprosta za uporabo.

Izberite troslojno zasteklitev

Če ste se lotili raziskave pred nakupom, se zagotovo že razumete na tip zasteklitve. Verjetno izbirate med dvo- in troslojno zasteklitvijo. Troslojna zasteklitev vam bo seveda zagotovila boljšo energetsko učinkovitost in zvočno izolativnost, a bo pri večini ponudnikov tudi dražja – vendar ne pri nas. Tukaj okna s troslojno zasteklitvijo dobite za ceno dvoslojne.

U koeficient vam pove, kako izolativna so okna

PREMIUM+ okna ARCONT imajo 48 mm troslojno steklo z odlično toplotno (Ug=0,5 W/m2/K) in zvočno (RW=34 dB) izolativnostjo. Če boste okna primerjali z drugimi ponudniki, bodite pozorni na koeficient prehajanja toplote (U), ki vam pove, kako učinkovita so okna – manjši je U koeficirent, boljša je izolativnost.

Pozanimajte se, kako je z vgradnjo polic in talnih podlog

Izolativnost ni odvisna samo od zasteklitve, ampak tudi od okovja in montaže – prav pri vgradnji oken s policami in oken, vgrajenih v tlak, običajno prihaja do največjih toplotnih izgub.
V Arcont okna & vrata smo zato razvili posebne WF3 izolirane poličnike (U= 0,70 W/m2K), ki poskrbijo za boljšo toplotno izolacijo, in izolirane talne podloge (U= do 0,60 W/m2K), ki omogočajo stabilno vgradnjo okna in termično izolacijo v tlakih. Poličniki in talne podloge so del naše standardne ponudbe, kar pomeni, da vam jih vgradimo brez doplačila.

V Arcontu za montažo uporabljamo mehkocelično peno, ki preprečuje nastanek mikro razpok in s tem prehod zraka.
V Arcontu za montažo uporabljamo mehkocelično peno, ki preprečuje nastanek mikro razpok in s tem prehod zraka.

Pozorni bodite na število tesnil

Okna iz standardne ponudbe običajno vključujejo 2 tesnili, pri Arcontu pa standardno ponujajo okna z dodatnim, tretjim tesnilom. To tesnilo seveda poveča toplotno izolativnost oken, kar pomeni, da bo energetskih izgub veliko manj, poleg tega pa nudi dodatno zaščito v primeru nalivov in vetra.

Okna naj imajo TGI distančnik

Morda se sliši zapleteno, a pri TGI distančniku gre pravzaprav za to, da se temperatura enakomerno porazdeli po celotni površini stekla in tako preprečuje nastanek kondenza ob robovih stekla. Ob tem pa naj vas ne preseneti, če se bo v jesenskem in zimskem času vlaga kljub vsemu nabrala na zunanji strani oken – to je namreč znak, da je zunanje steklo zelo dobro izolativno in je notranjo toploto prepustilo minimalno. Več o nabiranju vlage oz. kondenza na zunanjem steklu pa 👉👉 tukaj.

Kakšna bo življenjska doba oken je odvisno tudi od načina odpiranja

Okna, ki se težko odpirajo in zapirajo, se bodo seveda hitreje obrabila. Ker menjava oken ni poceni, se je zato dobro prepričati, da boste denar vložili v kakovostna okna, ki bodo zdržala nekaj desetletij. V Arcontu smo za to poskrbeli s premium okensko kljuko Secustik® in zapirno gobico Komfort, ki sta del standardne ponudbe oken PREMIUM+.

Pri izbiri oken se obrnite na najboljše svetovalce za stavbno pohištvo. Pri nas vam bomo z veseljem svetovali in podprli vaš projekt gradnje ali prenove. Oddajte svoje povpraševanje ali

Primerjajte ponudbo s pomočjo spletnega vodiča

Naj vam denar ne uhaja skozi stara okna 💸🏘
Naj vam denar ne uhaja skozi stara okna Naj vam denar ne uhaja skozi stara okna