Nova okna, pa se rosijo?

Nabiranje vlage oz. kondenza na zunanjem steklu vaših novih oken je zgolj fizični pojav, ki lahko nakazuje na kvalitetno zasteklitev.

Kupili ste nova okna s troslojnimi, toplotno zaščitnimi stekli, a na zunanji strani stekla se vseeno nabira vlaga oz. kondenz. Kaj, kako? Mar niso stekla v novih oknih kakovostnejša od starih? Sta vaš strah ali jeza upravičena? Preverite, kaj vam imamo na to temo povedati strokovnjaki na Arcontu okna & vrata.

Zakaj se zunanja stekla oken orosijo?
Nabiranje vlage na zunanji strani stekla oken je eden od fizikalnih pojavov, ki se na okna naseli skupaj z mrzlimi, vlažnimi jesenskimi ali spomladanskimi jutri. V hladnejših dneh je namreč zunanji zrak precej vlažen, ponoči pa se še ohladi. Ta vlaga se v obliki rose začne nabirati na
površinah, katerih temperatura je še nižja od temperature zraka – v tem primeru torej na ohlajeni zunanji strani stekla oken. Pozimi ta vlaga lahko celo zamrzne in povzroči nastanek t. i. ledenih rož. Orositev izgine z dvigom dnevnih temperatur, omilite pa jo lahko z dodatno zaščito steklenih površin z zunanjimi senčili.

Rosenje je znak odlične toplotne izolativnosti
Do nabiranja vlage oz. kondenza na zunanji strani stekla torej pride, ker vaša nova okna s troslojno zasteklitvijo ne dovolijo prehoda toplote od znotraj navzven. To pomeni, da imajo nizko Ug vrednost (faktor toplotne prehodnosti) ter minimalno prepuščajo notranjo toploto navzven.

Vlaga na zunanjih steklih torej pomeni, da so vaša nova okna energetsko varčna in izolativna (ne prepuščajo toplote). Pri starih oknih do tega pojava ni prihajalo, ker je bilo zunanje okno zaradi občutne slabše toplotne izolativnosti toplejše. Tako ste izgubili veliko več toplote iz notranjosti, posledično pa nenamerno ogrevali zunanja stekla in utrpeli finančno izgubo.

Ja, vse je samo fizika!
Od zunaj zarošeno okno torej ni posledica slabe kakovosti ali napake, pač pa normalen fizikalni pojav, ki pojenja, ko se zunanje steklo znova ogreje. Kondenz na zunanji površini stekel je tako odvisen od fizikalnih lastnosti stekla in zunanjih klimatskih pogojev.

Po nasvete in odgovore k strokovnjakom!
Pokličite nas na (02) 56 44 300 ali se oglasite v najbližjem prodajnem salonu Arcont, z veseljem vam strokovno odgovorimo na vsa vaša vprašanja.

Nova okna, pa se rosijo?
Nova okna, pa se rosijo? Nova okna, pa se rosijo? Nova okna, pa se rosijo? Nova okna, pa se rosijo?