Strokovnjak svetuje

Prihranite tono peletov z novimi PREMIUM okni

26.10.2015

Kaj se bolj splača – denar v "štunfu", na banki ali investicija v nova okna?

Vsak od nas bo verjetno enkrat v življenju menjal okna. Nekateri so to že storili, druge ta investicija še čaka. Trenutek, v katerem to storimo, je različen od posameznika do posameznika. Nekateri jih menjajo, ko jim estetsko ne ustrezajo več, drugi v sklopu celotne prenove doma, tretji takrat, ko dovolj privarčujejo …

 

Kdaj je čas za investicijo v nova okna?

Smiselno je okna menjati takrat, ko imamo takšne toplotne izgube, da se nam investicija zelo hitro povrne. Trend sodobnih adaptacij gre v smeri, da bomo dolgoročno varčevali z energijo, pri tem pa povišali bivalno udobje. Glede na slabe obresti na bankah se nam v primeru, da imamo kaj privarčevanega denarja, sigurno bolj splača investirati v nova okna, saj bomo prihranili več, kot bi dobili obresti. Če imamo sedaj vsaj 15 let stara okna, lahko ta prihranek pri srednje veliki hiši v enem letu nanese tudi  več kot eno tono peletov ali 540 l kurilnega olja. Pri trenutni ceni olja to pomeni 478 € na letni ravni*. Toliko sigurno ne bi nanesle obresti na vezano vlogo.

 

Kako smo izračunali prihranek?

Stara okna s steklom 3,0 W/m2K imajo faktor toplotne prehodnosti Uw okna = 2,6 W/m2K, PREMIUM okna Arcont sistema 76 mm, s troslojnim standardnim steklom 4/16/4/14/4 (Ug=0,6 W/m2K) pa faktor toplotne prehodnosti Uw okna = 0,8 W/m2K.
Razlika: 2,6 – 0,8 = 1,8 : 0,1 = 18 x 1,2 = 21,6 l/m2.
Znižanje U vrednosti za 0,1 W/m2K pomeni letni prihranek 1,2 l kurilnega olja na m2 površine okna**.

Pri individualni hiši, ki ima povprečno 25 m2 zastekljenih površin, pomeni to letni prihranek 540 l kurilnega olja oziroma več kot celo tono peletov!


Nasvete za vas pripravlja:
mag. Marta Lorenčič, vodja kakovosti in marketinga v Arcont IP


*Vir: Informativni izračun cene kurilnega olja na spletni strani http://www.petrol.si/za-dom/izdelki/kurilno-olje/informativni-izracun na dan 26. 10. 2015.
**Vir: Reflex, d.o.o., razvojni oddelek

Iskanje
Facebook
Youtube
Flickr
RSS
Issuu