Montaža stavbnega pohištva

Le še ena od gradbenih faz ali pa je montaža vendarle odločujoč dejavnik, da lahko kakovostno okno popolnoma izrazi svoje pozitivne lastnosti?

Ena izmed ključnih lastnosti pri ugotavljanju energetske učinkovitosti stavb je toplotna izolacija. Le-ta bi morala biti zaščitena pred neugodnimi vremenskimi vplivi in zračno vlago iz notranjosti prostorov, saj v nasprotnem primeru postane občutno bolj vlažna in bolje prevaja toploto. V kombinacijami z nizkimi zimskimi temperaturami se ta proces propadanja materialov še bolj pospeši in privede do krajše življenjske dobe spoja med steno in okvirjem oken ali vrat.


Strokovnjaki za gradbeništvo so ugotovili, da nastanejo v prostoru med zidom in okvirjem oken ali vrat velike toplotne izgube. Zaradi nekakovostno izvedenih spojev med okvirjem oken ali vrat in zidom lahko nastanejo toplotni mostovi; lahko prihaja tudi do kondenzacije vlage in nastanka plesni v notranjih prostorih. Parotesnost, ki je obrnjena proti notranjosti prostora mora biti boljša, kot na zunanjih straneh oken in vrat. V hladnejših letnih časih naj zrak iz tople in morebiti vlažne notranjosti ne bi prehajal v prostor med okvirjem okna in vrat ter zidom, saj bi se topel zrak v tem prostoru ohladil in začel kondenzirati. Ravno nasprotno pa velja za tesnjenje na zunanji strani stavbnega pohištva, ki bi naj bilo bolj paropropustno. Iz navedenega izhaja, da mora biti spoj med oknom in zidom na notranji strani parotesen, na zunanji strani pa paropropusten.

Pri zagotavljanju ustreznih parametrov je torej kakovostna izdelava spoja med steno in okvirjem okna ali vrat ključnega pomena. Na ta način se izognete oslabljenosti funkcij spoja in s tem nastajanju toplotnih mostov, zmanjšanja tesnjenja spojev ter posledično nastanka plesni in kondenzacije. Saj imate takšna pričakovanje, kajne?

Zaupajte najboljšim strokovnjakom za kakovost in montažo

Kako torej izberem optimalen način vgradnje za svoj objekt?
Z razvojem modernega toplotno-izolativnega okna narašča tudi zahteva za pravilno vgradnjo. Za vašo novogradnjo ali adaptacijo vam Arcont priporoča optimalen način vgradnje oken in vrat.

Kakšna pa je zaključna obdelava?
Montažo oken in vrat zaključimo tako, da prostor med okvirjem in steno z zunanje in notranje strani obdelamo s PVC ali ALU prekrivnimi letvami ali z novo fasadno oblogo na zunanji in mavčno kartonskimi ploščami ali ometi na notranji strani.
 


Arcont - Tipi montaž (.pdf)

Iskanje
Facebook
Youtube
Flickr
RSS
Issuu