Aktualno

Nakup garažnih vrat: najprej kakovost, nato uporabnost, nazadnje cena

11.11.2014

Kakšna so sodobna garažna vrata in kaj jih odlikuje? Je na prvem mestu kvaliteta, ki zagotavlja varnost v primeru vloma, ali cena, ki v kriznih časih za nekatere pomeni glavni kriterij pri izbiri.

Je danes pri nakupu garažnih vrat najbolj pomembna cena, morebiti videz ali vendarle kvaliteta?
Marta Lorenčič iz podjetja Arcont pove: "Odvisno od kupca. Nekomu je pomembna cena in mu ni mar za nič drugega. Spet drugi se zavedajo, in teh je iz leta v leto več, da kdor poceni kupi, dvakrat kupi." Po njenih besedah v ospredje prihajajo kakovostna energijsko varčna vrata, hkrati pa tudi videz, ki bo skladen z arhitekturo hiše. Oblikovne možnosti so praktično neomejene, poleg tega obstaja cela vrsta dodatkov.
Na primer kodnih stikal, fotocelic, raznih blend za renoviranje, svetlobnih lamel ...

POZORNO PRI NAKUPU
V Arcontu opozarjajo, da je na trgu kopica nizkocenovnih ponudnikov garažnih vrat. "Vedeti je treba, da za garažna vrata veljajo stroge evropske norme, ki so jih uvedli predvsem zaradi varnosti ljudi in premoženja. Sistemi sekcijskih garažnih vrat izpolnjujejo visoke varnostne zahteve evropske izdelčne norme za garažna vrata DIN EN 13241-1. Garažna vrata in pogoni so posamično in v kombinaciji preizkušeni pri priznanih evropskih institucijah.

Kaj pomeni varnost pred vlomi, preverjena pri instituciji TÜV? Industrijsko združenje za vrata, garažna vrata in podboje je izdelalo smernico, ki na osnovi obstoječih norm definira varnost pred vlomi za garažna vrata. Vrata nizkocenovnih ponudnikov praviloma ne ustrezajo tem zahtevam in kot taka torej tudi niso (dovolj) varna. Kupec mora biti pozoren na to, da garažna vrata po svojih lastnostih ustrezajo evropskemu standardu in da imajo oznako CE ter da so preverjena pri neodvisni instituciji."

Pogon in garažna vrata morajo biti od enega proizvajalca, ker delujejo kot sistem in so tako tudi preizkušeni glede na varnost, še dodajajo. "Nihče vam ne bo zagotovil in tudi ne prevzel odgovornosti, da bodo vrata pravilno in varno delovala, če boste nanje montirali pogon drugega proizvajalca, kot so garažna vrata. Garažna vrata lahko montirajo le ustrezno usposobljeni pooblaščeni monterji proizvajalca. Podjetje, pri katerem kupujemo, mora zagotoviti ustrezen servis in letne preglede vaših garažnih vrat (ti so pogoj za uveljavljanje garancije)."

SODOBNA VRATA  ZA SODOBNE POTROŠNIKE
V Arcontu opozarjajo, da gredo trendi k izvedbeno in izolativno boljšim garažnim vratom. "Pred nekaj leti so kupci izbirali cenejše, manj izolativne variante in enostavne izvedbe, vendar se je tudi tukaj trend obrnil v drugo smer. Vedno bolj se povprašuje po najbolj izolativnih garažnih vratih, v ospredje prav tako prihajajo barvne različice, tudi v lesni strukturi ali svetlikajočih se barvah. Trend je šel od vodoravnih in kasetnih vzorcev do gladkih vrat ali sekcij s prizma vzorcem, ki so tudi lažja za čiščenje. Več je povpraševanja tudi po različni dodatni opremi, denimo po fotocelicah, stikalih na kodo, dizajnerskih izvedbah daljincev ...

Kupci težijo k enostavni montaži, posebno pri adaptacijah. Namesto da bi najeli gradbenega izvajalca, ki bi prilagajal odprtino, raje dokupijo elegantne prekrivne profile, kar bistveno skrajša in poenostavi montažo. Praktično ne prodamo več garažnih vrat brez pogona na daljinsko upravljanje, veliko kupcev pa si omisli tudi dodatna vrata za osebni prehod v garažnih vratih."

Povzeto po: Sanja Verovnik: Garažna vrata - najprej kakovost, nato uporabnost, nazadnje cena, Kvadrati, november 2014

Več o garažnih vratih >>
Članek v celoti >>

Iskanje
Facebook
Youtube
Flickr
RSS
Issuu