Aktualno

Zadeli žebljico na glavico!

30.04.2013

Vgradnja stavbnega pohištva je eden najpomembnejših dejavnikov, ki vpliva na varnost, rabo energije, kakovost bivanja in s tem na zdravje in počutje stanovalcev ter nenazadnje na življenjsko dobo izdelka kot takega. Pri vgradnji stavbnega pohištva je potrebno upoštevati gradbeno-fizikalne zakonitosti in dobro gradbeno prakso.

Razvoj gre v smeri energijsko učinkovitega stavbnega pohištva in avtomatike, ki brez naše pomoči uravnava prezračevanje in tako izboljša bivalno ugodje. Razvoj PVC profilov gre v smeri povečanja notranjih komor, njihovega polnjenja z izolacijskimi materiali in uporabe okolju prijaznih materialov. Najbolj opazen je razvoj stekel. Steklo je pomemben okenski element, saj predstavlja tudi do 75 odstotkov površine oken in tako zelo vpliva na toplotno izolativnost oken, protihrupno zaščito in na stopnjo protivlomne zaščite.

Zunanja senčila dajejo zaščito pred radovednimi pogledi, pred segrevanjem in sončnimi žarki. Tudi to je pomembno zaradi varčevanja z energijo - poleti je prostor hladnejši in so manj potrebni drugi sistemi ohlajanja, pozimi pa so toplotne izgube manjše. Na mehanska senčila (senčila, ki jih upravljamo na motorni pogon, op.p.) lahko priključimo avtomatiko, ki krmili odpiranje in zapiranje senčil glede na sonce, veter in dež. Najnovejša tehnologija gre v smeri upravljanja avtomatike s pametnimi telefoni, i-padi, tako da lahko senčila odpiramo in zapiramo na daljavo.

O tem, kako si zagotoviti najvišje udobje bivanja in hkrati varčevati z energijo, pišeta novinarki ga. Pirc in ga. Recek v najnovejši prilogi Kvadrati.

Preberite več:

Pametna okna, pametna poraba (članek v celoti)
Zunanja senčila: Da nam ne bo prevroče (članek v celoti)

Iskanje
Facebook
Youtube
Flickr
RSS
Issuu