Aktualno

To zimo boste kurili manj!

19.11.2012

 Ali veste, da:

  • 70 % vseh stroškov energije v gospodinjstvu predstavljajo stroški za ogrevanje?
  • lahko s pametnim zračenjem te stroške znižamo vsaj za 15 %?
  • je možno  vsako klasično okno nadgraditi v avtomatsko, s čimer znižate stroške, poskrbite za dovolj svežega zraka, zmanjšate nevarnost vlomov, zavarujete svojega otroka pred padcem in olajšate starejšim odpiranje oken?


Trendi sodobnega bivanja gredo v smeri prihrankov energije tako z okoljskega kot stroškovnega vidika vsakega od nas. Sodobna okna odlikujeta odlična izolativnost in odlično tesnjenje. Predvsem plastična okna imajo to slabost, da skoraj preveč tesnijo, s čimer je onemogočena izmenjava zraka in vlage. Stara okna in vrata so imela nižjo toplotno prehodnost in so slabše tesnila, zato problemov z vlago in plesnijo praktično ni bilo. Če ne zračimo, se v prostoru akumulirajo slab zrak, škodljivi plini in vlaga. Za dobre bivalne pogoje je prezračevanje zelo pomembno, saj vpliva na našo kakovost bivanja v prostorih. Ima pa to slabost, da z vdorom svežega zraka pozimi prostor ohladimo, poleti pa vanj vdre vročina.

Zračimo iz higienskih in zdravstvenih razlogov.
Zračimo lahko na dva načina, in sicer tako, da okna:

  • odpremo na stežaj ali pa jih
  • odpremo nagibno (na kip).


Zračenje z na stežaj odprtimi okni se prakticira običajno le v prostorih, kjer se zadržujemo največ časa, npr. v dnevni sobi. Ostale prostore povprečno gospodinjstvo zrači tako, da pusti okna odprta na nagib. Predvsem v tistih prostorih, kjer se čez dan malo zadržujemo, lahko zavestno pustimo odprta okna na nagib, ali pa jih preprosto pozabimo zapreti.

Dlje časa, kot je okno odprto, več zraka se izmenja. 20 minut zračenja z na nagib odprtim oknom je ekvivalentno petim minutam zračenja z na stežaj odprtimi okni. 70 % vseh stroškov energije so stroški za ogrevanje prostorov, le 30 % so  stroški delovanja ostalih gospodinjskih aparatov.

Če zračimo eno uro tako, da je okno odprto na nagib, potem se v stanovanju površine 80 m² izmenja ca. 220 m³ svežega zraka na uro. To merimo s faktorjem izmenjave zraka. Običajno deset minut do pol ure takšnega zračenja v kopalnici, WC-ju ali kuhinji zadošča, velikokrat pa ravno v teh prostorih pozabimo zapreti okna. Če so okna namesto eno uro odprta cel dan ali celo noč, lahko dosežemo tudi desetkratni faktor izmenjave zraka, kar je potratno, saj dobesedno mečemo denar za kurjavo skozi okno.


Več o tem, kako z avtomatskim oknom prihranimo stroške ogrevanja >>
To zimo boste kurili manj! (.pdf)

Iskanje
Facebook
Youtube
Flickr
RSS
Issuu